Η Θεραπεία της
Κιρσοκήλης
Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) συνοψίζονται ως εξής:
- Στους εφήβους προσφέρετε χειρουργική επέμβαση για κιρσοκήλη που σχετίζεται με μικρό μέγεθος όρχι (διαφορά μεγέθους >2 ml ή 20%), η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε δύο διαδοχικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται με διαφορά έξι μηνών.
- Η επέμβαση είναι απαραίτητη στους υπογόνιμους άνδρες με κλινική κιρσοκήλη, μη φυσιολογικές παραμέτρους του σπέρματος και κατά τα άλλα ανεξήγητη υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι όπου η γυναίκα σύντροφος είναι υγιής.
- Η επέμβαση έχει θέση σε άνδρες με αυξημένο κατακερματισμό του DNA με ανεξήγητη κατά τα άλλα υπογονιμότητα ή που έχουν υποφέρει από αποτυχημένες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της υποτροπιάζουσας απώλειας εγκυμοσύνης, της αποτυχίας της εμβρυογένεσης και της εμφύτευσης.
Η χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει εκτομή των φλεβών, και συγκεκριμένα των έσω σπερματικών φλεβών.
Αυτή η προσέγγιση εκτρέπει τη φλεβική παροχέτευση των όρχεων προς το εσωτερικό φλεβικό σύστημα, το οποίο περιέχει ικανές βαλβίδες, περιορίζοντας έτσι τη φλεβική παλινδρόμηση. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με λαπαροσκοπικές ή ανοιχτές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων και της μικροχειρουργικής που έχει επικρατήσει τις 3 τελευταίες δεκαετίες. Και αυτό γιατί 6 μετα-αναλύσεις έχουν δείξει ότι η μικροχειρουργική προσέγγιση παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής (1% έναντι 10-12%) και επιπλοκών (υδροκήλη 0.4% έναντι 7% με την κλασσική τεχνική), σε συνδυασμό με τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και βελτιωμένες παραμέτρους σπέρματος.
Η μικροχειρουργική είναι τεχνικά απαιτητική και απαιτεί έμπειρο χειρουργό και έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Παρόλα αυτά, προσφέρει ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά.
Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο
Ο πόνος από αυτή τη χειρουργική επέμβαση είναι γενικά ήπιος και διαρκεί μερικές ημέρες. Ο Ουρολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβίωση για 2-3 ημέρες. Πιθανότατα θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας περίπου 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση και να αρχίσετε άσκηση περίπου 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στις καθημερινές δραστηριότητες και σε μία εβδομάδα να έχετε σεξουαλική επαφή αμέσωσ μετά την αφαίρεση των ραμμάτων στις 6 ημέρες απο την επέμβαση.
Τι είναι η αζωοσπερμία;
Σε κάποιες περιπτώσεις η κιρσοκήλη συνυπάρχει με αζωοσπερμία. Η μη ανέρευση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα ονομάζεται αζωοσπερμία.
Διακρίνεται στην αποφρακτική και μη αποφρακτική.
Η αποφρακτική οφείλεται σε απόφραξη, συνήθως λόγω παλιάς φλεγμονής, στην οδό που τα σπερματοζωάρια ακολουθούν από τους όρχεις μέχρι την ουρήθρα.
Η πιο κοινή φλεγμονή που προκαλεί αποφρακτική αζωοσπερμία είναι η φλεγμονή της επιδυδιμίδας, δηλαδή η επιδυδιμίτιδα. Πρόκειται για μία φλεγμονή που χαρακτηρίζεται απο διόγκωση τους όρχι και έντονο πόνο που οδηγεί στον ιατρό.
Αλλά και φλεγμονές των επικουρικών γεννητικών αδένων μπορεί να έχουν επιπτώσεις, ιδιαίτερα η προστατίτιδες οταν χρονίζουν λόγω ανεπαρκούς αντιμετώπισης.
Η μη αποφρακτική οφείλεται σε δυσλειτουργία μέσα στους όρχεις. Πολλά είναι τα πιθανά αίτιά της.
Σε ασθενείς με κιρσοκήλη και σοβαρή ολίγο (μικρός αριθμός) – ασθενο (ελάχιστη κινητικότητα) – τερατό (παθολογική μορφολογία) σπερμία ειναι πιθανό μετά απο επέμβαση κιρσοκήλης να παρουσιάσουν αζωοσπερμία. Γι’ αυτό συνιστάται η κατάψυξη σπέρματος πριν την επέμβαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Διεξήχθη στο Βελιγράδι με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές συνέδριο Αναγεννητικής Ιατρικής, με συμμετοχή επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων.
Η ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.
Η κιρσοκήλη είναι πάθηση του φλεβικού δικτύου των όρχεων και συναντάται στο 20% των ανδρών και στο 40% των υπογόνιμων ανδρών. Η πάθηση επηρεάζει όλα τα χαρακτηριστικά του σπέρματος (αριθμό σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, μορφολογία), προκαλώντας επίσης βλάβες στο γενετικό υλικό τους.
Η υπερτροφία ή υπερπλασία προστάτη όπως είναι ο πιο σωστός όρος, είναι μια πάθηση που ξεκινά από τα 40 έτη και εξελίσσεται με την πάροδο της ηλικίας.
Στη σύγχρονη ιατρική η δεύτερη γνώμη είναι καθιερωμένη πρακτική. Σε κάθε ιατρικό πρόβλημα, κάθε ασθενής θα ήθελε να ακούσει μια δεύτερη γνώμη από έναν ακόμη ιατρό, ίσως και μαζί με τους οικείους του, να το συζητήσουν και να καταλήξει στη θεραπευτική παρέμβαση.